Byta kök själv eller anlita proffs? För- och nackdelar

Att renovera köket är ett av de mest omfattande och värdehöjande projekten man kan göra i ett hem. Men när tanken slår dig – ”Ska jag göra det själv eller ta in hjälp?” – då börjar också beslutsvåndan. Du kanske vill spara pengar, men är samtidigt osäker på vad du egentligen får eller kan göra själv.

Här går vi igenom fördelar och nackdelar med att byta kök själv jämfört med att anlita proffs – ur ett praktiskt, juridiskt och ekonomiskt perspektiv.


Fördelar med att byta kök själv

Du kan spara mycket pengar på arbetskostnaden

Den största anledningen till att många väljer att renovera köket själva är kostnaden. Arbetskostnaden är ofta den största posten i en köksrenovering – och genom att göra mycket själv kan du spara tiotusentals kronor.

Du får kontroll över varje detalj

När du gör jobbet själv har du full koll. Du väljer exakt hur du vill ha det – utan att behöva förklara för någon annan. Det passar särskilt bra för dig som är noggrann och gillar att ha kontroll.

Känslan av att ha gjort det själv

För många är själva hantverket halva nöjet. Att ha slitit, svurit och sedan stå där med ett färdigt kök – det är något speciellt med det. Det blir mer än ett kök – det blir ett personligt projekt.


Nackdelar med att byta kök själv

Du får inte göra allt själv enligt lag

Det är lätt att tänka: ”Hur svårt kan det vara?” – men i Sverige är det olagligt att göra vissa typer av el- och VVS-arbeten själv om du inte är behörig. Drar du vatten eller el på fel sätt kan det bli farligt, försäkringen kan sluta gälla, och du kan få betala dyrt i efterhand.

Tidsåtgången är ofta underskattad

Du kanske tänker att det tar några helger. Men verkligheten är ofta en annan. Köksrenovering är ett projekt som snabbt kan svälja både kvällar, helger och semesterveckor. Har du familj eller ett krävande jobb? Då kan det bli riktigt påfrestande.

Det blir ofta dyrare än planerat ändå

Materialkostnader, extra inköp, felköp och misstag – det är lätt att budgeten spricker även om du gör jobbet själv. Lägg till att eventuella fel kan bli ännu dyrare att rätta till i efterhand.


Fördelar med att anlita proffs

Säkert, snabbt och enligt reglerna

Det största argumentet för att anlita proffs på köksrenovering och köksbyte är tryggheten. Du vet att jobbet blir rätt gjort, enligt gällande byggregler, och med rätt certifieringar. VVS och el kräver fackkunskap – och här är det inte värt att chansa.

Tidsbesparing – du slipper leva i byggkaos i månader

Ett professionellt team kan oftast slutföra ett köksprojekt på 2–4 veckor. Gör du det själv? Då kan det dra ut på tiden i månader. Att ha hantverkare hemma är jobbigt – men att inte ha ett fungerande kök alls är värre.

ROT-avdraget gör det billigare än man tror

Glöm inte ROT-avdraget. Det ger dig 30 % rabatt (50% till slutet av 2025) på arbetskostnaden upp till 50 000 kr per person/år. Det gör att prislappen på en professionell köksrenovering blir mer överkomlig än många tror.


Nackdelar med att anlita proffs

Det kostar mer (åtminstone initialt)

Det säger sig självt: att anlita en hantverkare kostar pengar. Men jämför du totalkostnaden inklusive risker, tid och eventuella fel – då är det inte säkert att det är dyrare i slutändan.

Du har mindre kontroll

Du måste vara tydlig med dina önskemål och hålla tät dialog med entreprenören. Annars är risken att slutresultatet inte blir helt som du tänkt dig. Det kräver lite mer projektledning från din sida – även om du anlitar hjälp.

Så vad är bäst – göra själv eller anlita?

Det beror på din erfarenhet, tillgång till tid och vilken typ av köksrenovering det handlar om.
Här är några tumregler:

  • Små, ytliga förbättringar? Gör det själv!
  • Sätta stommar, montera luckor och kakla? Det klarar många händiga – med rätt verktyg och tålamod.
  • Dra el, installera diskmaskin, flytta vatten? Anlita proffs – både för din säkerhet och för att slippa juridiska problem.

Till slut: välj med både hjärnan och magkänslan

Att byta kök är ett stort projekt – oavsett om du gör det själv eller anlitar hjälp. Det viktigaste är att vara realistisk:

  • Vad har du faktiskt tid och kunskap till?
  • Vad riskerar att gå fel?
  • Vad är det värt att slippa oroa sig för?

Ibland är det billigare att köpa sig fri – och ibland är det värt att lägga ner tiden själv.

Oavsett väg du väljer – planera noggrant, gör ett ordentligt förarbete och våga fråga om hjälp när du behöver det.